خط تولید رب گوجه فرنگی
. تحویل
گوجه فرنگی درسبدهای یا جعبه های 25 کیلوگرمی وارد کارخانه می شود و پس از توزین در سکوی بارگیری قرار میگیرد و کالای توزین شده و با کنترل تعداد جعبه با سبد تحویل گرفته می شود
. شستشو اولیه
درمحل سکوی بارگیری یک حوضچه سیمانی قرار دارد که کف آن از صفحات مشبک پوشانده شده و پر از آب است گوجه ها از سبد در آب حوضچه تخلیه می شود البته کف حوضچه دارای شیب مناسب میباشد .
بطوریکه با باز کردن دریچه خروج گوجه ها به راحتی همراه آب درکانال مربوطه جاری شده و ضمن شستشو اولیه به سمت خط تولید بعد از آن بوده و مجهز به لوله های هوا میباشد هوای دمیده شده از این لوله ها سبب به غلیان در آمدن گوجه ها و درنتیجه شستشوی بهتر گوجه ها میشود
. سورتینگ
سپس گوجه ها برای شستشوی نهایی از زیر دوشهای آب رد شده و روی میز سورتینگ قرار می گیرد گوجه فرنگی ها درحین عبور از روی سورتینگ توسط کارگرانی که در دو طرف میز قرار دارند مورد بازرسی قرار میگیرند و گوجه های نامناسب وکال و لهیده و یا چیزهای دیگری مثل چوب و غیره که احتمالاً همراه گوجه باشند از گوجه ها جدا می گردند.
. خرد کن
گوجه های تمیز شده پس از عبور از زیر دوش آب که شستشوی نهایی را انجام می دهد وارد خردکن می شود و در آن خرد کن که از یکسری تیغه های را انجام می دهد وارد خردکن می شود و در آن خردکن که از یکسری تیغه های متحرک تشکیل شده است سبب خرد شدن گوجه ها میشود .گوجه های خرد شده
وارد مخزنی با حجم حدود یک متر مکعب در زیر خردکن موسوم با بالانس تانک می شوند.
. پری هیتر
گوجه های خرد شده توسط منوپمپ وارد پری هیتر می شوند. پری هیتر یک دستگاه افقی استوانه است که درون آن لوله های استیل با قطر کمتر قرار دارد و اطراف لوله ها بخار می باشد بطوریکه گوجه های خرد شده با عبور از داخل این لوله های به حرارت حدود 90 -85 درجه سانتیگراد می رسند.
حرارت داده شده در پری هیتر اولا سبب می شود تا راندمان آبدهی در مرحله فیلتراسیون افزایش یابد.
ثانیا آنزیم پکتیناز از بین برود و در نتیجه رب تولیدی از ویسکوزیته مناسبی برخوردار باشد. ثالثا بار میکروبی کاهش یافته و به راندمان سالم سازی درمراحل بعدی کمک می کند و بعلت متلاشی و نرم شدن بافت گوجه ها ضمن آسانتر کردن عمل آبگیری استهلاک صافی ها را نیز کاهش می دهد.
. صافیها
گوجه های خردشده پس از عبور از پری هیتر وارد صافیها می شوند این صافیها دو یا سه مرحله ای می باشند بطوریکه تفاوت مراحل مختلف در قطر توری های آنها می باشد توری مرحله اول با سوراخهای با میلی متر می باشد.
قطر یک و مرحله دوم حدود 7.0 میلی متر می باشد.
مراحل مختلف اولاً برای بالابردن کیفیت و کمیت آب گیری می باشد و ثانیا بسته به شرایط مواد اولیه می توان به دلخواه از بعضی مراحل استفاده گردد و یا آن را از دور خارج نمود.
. تانک فرموله
پس از آن آب گوجه وارد تانک فرموله که مخازنی استیل می باشد می شوند در این مخازن به میزان حداکثر 3 درصد وزن محصول نهایی به آب گوجه نمک طعام افزوده می شود.
. دیگ تغلیظ
آب گوجه فرموله شده توسط پمپ وارد دیگ تغلیظ می گردد.
آب گوجه می تواند در یک یا دو یا چند مرحله تغلیظ شود تا به محصول نهایی تبدیل گردد اینکار در کارخانجات رب گوجه فرنگی معمولاً دردو مرحله بصورت بچ و یا دریک سیستم مداوم و به صورت سیرکولاسیون انجام می شود اما در کارگاه کوچک می توان از دیگهای تحت خلا یک مرحله ای و یا از دو دیگ مشابه هم و درطی دو مرحله استفاده نمود .
در هر حال آب گوجه در دیگ تغلیظ تخت خلا و بصورت غیرمستقیم تماس با حرارت بخار حرارت می بیند وآب خود را از دست می دهد و بنا به دلخواه تولید کننده تا درجه بریکس مورد نظر تخلیه می شود .
همانطوریکه قبلاً اشاره شده تغلیظ آب گوجه تحت خلا سبب حفظ کیفیت رنگ و ویتامینها از یکطرف افزایش سرعت عمل وصرفه جوئی در انرژی ازطرف دیگر می گردد.
. مخزن ذخیره
رب گوجه فرنگی آماده شده ازدیگ تغلیظ وارد مخزن ذخیره میشود.
. پاستوریزاسیون
گوجه ازمخزن ذخیره با عبور ازدستگاهی مشابه پری هیتر پاستوریزه شده و در درجه حرارت حدود 85 درجه سانتیگراد حرارت میبیند.
. پرکن
رب گوجه توسط دستگاه پرکن درقوطی یا ظروف مشابه پر میشود.
. دربندی
سپس قوطیهای پرشده از رب گوجه فرنگی دربندی می شود.
. تونل بخار
پس از دربندی قوطی پرشده از تونل بخار عبور داده می شود بطوریکه حرارت مرکز قوطی به 90 درجه سانتیگراد برسد و پاستوریزه گردد و نگهداری زمان اقامت محصول درحرارت مذکور بستگی به نوع ظرف بسته بندی و اندازه آن دارد.
. سرد کن
پس از عبور ازتونل بخار قوطی از زیر دوش آب سرد عبور کرده بطوریکه درجه حرارت مرکز قوطی 8 - 40 درجه سانتیگراد کاهش یابد پس از عبور اززیر دوش آب سرد از زیر یک پنکه که هوای گرم می زند عبور کرده و خشک می شوند.
. بسته بندی
سپس قوطی اتیکت خورده و در کارتن بسته بندی می شود.
منبع : مهندس فود
برای دسترسی به لینک های دانلود لطفا اشتراک تهیه کنید.