اندازه گیری درصد ماده خشک شیر و رطوبت

در این مقاله، به بحث درباره اندازهگیری درصد ماده خشک شیر و رطوبت میپردازیم. ما در اینجا به معنی ماده خشک، مقدار تمام جامدات موجود در شیر را در نظر میگیریم. اندازهگیری صحیح درصد ماده خشک شیر و رطوبت اهمیت بسیاری در صنعت لبنیات دارد، زیرا این اطلاعات به تولیدکنندگان شیر کمک میکند تا کیفیت محصولات خود را تضمین کنند. در ادامه مقاله از مهندس فود، به روشهای اندازهگیری درصد ماده خشک شیر و رطوبت میپردازیم و توضیح میدهیم چگونه میتوان این اندازهگیری را انجام داد، پیشنهاد میکنم در قسمت سرفصل های دوره فایل های تکمیلی دانلود بفرمایید.
مقدمه
اندازهگیری درصد ماده خشک شیر و رطوبت از مراحل مهم در تولید و فرآوری محصولات لبنی است. ماده خشک شیر شامل جامدات موجود در شیر میباشد و درصد ماده خشک نسبت تمام جامدات به وزن کل شیر است. رطوبت نیز مقدار آب موجود در شیر را نشان میدهد.
تعریف ماده خشک شیر و رطوبت
ماده خشک شیر تشکیل شده است از پروتئین، چربی، لاکتوز و مواد معدنی که در شیر وجود دارد. این جامدات با تجزیه و تحلیل شیر خشک میشوند و درصد ماده خشک حاصل از این تجزیه و تحلیل نشان دهنده مقدار این جامدات میباشد. رطوبت نیز میزان آب موجود در شیر را نشان میدهد.
اهمیت اندازهگیری درصد ماده خشک شیر و رطوبت
اندازهگیری درصد ماده خشک شیر و رطوبت از اهمیت بسیاری در صنعت لبنیات برخوردار است. تولیدکنندگان شیر نیاز دارند تا دقیقاً بدانند که محصولاتی که تولید میکنند به چه میزان ماده خشک و رطوبت دارند. این اطلاعات به آنها کمک میکند تا کیفیت محصولات خود را تضمین کنند و بازارپسندی محصولات خود را افزایش دهند.
مراحل انجام آزمایش اندازه گیری ماده خشک شیر
۱-کپسول چینی را در آون با دمای ۲ ±۱۰۳ درجه سلسیوس قرار دهید و به وزن ثابت برسانید.
۲ـ ۴ تا ۶گرم از شیر را درون کپسول چینی وزن کنید. سپس وزن نمونه و کپسول را اندازه گرفته و یادداشت کنید.
۳ـ کپسول چینی را روی حمام آب جوش قرار دهید تا مقداری از آب آن کاسته شود.
۴ـ کپسول چینی حاوی شیر را در آون با دمای ۲± ۱۰۳ درجه سلسیوس تا هنگام ثابت شدن وزن آن قرار دهید.
۵ـ کپسول چینی را از آون خارج نموده و پس از خنک شدن در دسیکاتور، وزن آن را یادداشت کنید.
۶ـ با استفاده از فرمول زير درصد رطوبت شیر و مقدار ماده خشک شیر نمونه را محاسبه كنيد:
m = وزن نمونه
m1 = وزن کپسول چینی و نمونه قبل از آون گذاری
m2 . . .
برای دسترسی به لینک های دانلود لطفا اشتراک تهیه کنید.