آزمایش اندازه گیری دانسیته شیر یا وزن مخصوص

[accordion]
[accordion-item title="دانلود فایل"]
[dlline title="فایل شماره یک" link=""]
[/accordion]
اهمیت اندازه گیری دانسیته شیر
دانسیته یکی از خصوصیات مهم فیزیکی یک ماده است. چگالی رابطه مستقیمی با وزن و حجم ماده دارد. اندازه گیری دانسیته شیر و فرآورده های لبنی برای تبدیل حجم به جرم و بالعکس، برای برآورد محتوای جامد شیر و محاسبه سایر خصوصیات فیزیکی (به عنوان مثال ویسکوزیته) استفاده می شود. اندازه گیری دانسیته شیر به تشخیص تقلبات در شیر مانند افزودن آب، افزودن نمک یا شیر خشک و… کمک میکند. دانسیته شیر تابع وزن مخصوص مواد جامد تشکیل دهنده شیر است.
مقدار چربی در شیر گاو با توجه به عوامل مختلف مانند نژاد و تغذیه بین ۵.۴ تا ۸.۲ درصد است. گرفتن چربی از شیر به دلیل کمتر بودن دانسیته چربی از سایر ترکیبات شیر باعث افزایش دانسیته آن می گردد. دستگاه لاکتودانسیمتر شیر، نوعی هیدومتر است که برای اندازه گیری دانسیته شیر استفاده میشود. برای اندازه گیری دانسیته شیر به مواد و وسایل زیر نیاز داریم:
- دستگاه لاکتودانسیمتر
- دماسنج جیوه ای
- استوانه مدرج ۲۵۰ میلی لیتری (قط
- تشت پلاستیکی
- حمام آب گرم
- نمونه شیر
روش کار با دانسیمتر
- ابتدا شیر را تا دمای ۳۵ الی ۴۰ درجه سانتیگراد گرم کنید.
- سپس هم بزنید تا خوب یکنواخت شود.
- به سرعت شیر را تا دمای ۱۵ الی ۲۰ درجه سلسیوس سرد کنید(توجه کنید که حباب درون شیر نباشد).
- درون استوانه مدرج را تا دوسوم با شیر پرکنید(توجه کنید که کف ایجاد نشود بنابراین شیر را آرام در استوانه بیافزایید)
- سپس دستگاه لاکتودانسیمتر را درون شیر قرار دهید.
- سپس آنقدر شیر درون استوانه بریزید تا پر شود به حدی که لبریز گردد.
- اجازه دهید تا لاکتودانسیمتر ساکن گردد.
- بعد از ثابت شدن لاکتودانسیمتر، درجه ای که هم تراز با سطح شیر است یادداشت کنید.
- هم زمان دمای شیر را نیز اندازه گیری کنید.
روش خواندن لاکتودانسیمتر
حالت اول روش خواندن لاکتودانسیمتر
به طور معمول، لاکتودانسیتومترها در دمای ۱۵ درجه سلسیوس مدرج می شوند. اگر دمای آزمایش همین مقدار باشد، عددی که خوانده شده است، به عنوان چگالی شیر گزارش می شود.
حالت دوم روش خواندن لاکتودانسیمتر
اگر دمای شیر بیشتر یا کمتر از ۱۵ درجه باشد، باید نتیجه را اصلاح کرد. بدین ترتیب که بین ۱۵ و ۲۰ درجه سلسیوس، در ازای هر یک درجه افزایش دمای شیر، ۰.۲ به عدد لاکتودانسیتومتر اضافه کنید و اگر دما کمتر از ۱۵ درجه سلسیوس باشد، ۰.۲ کم شود. البته توجه کنید که گاهی دماسنج درون دستگاه لاکتودانسیمتر قرار دارد که به آنها ترمولاکتودانسیمتر گفته میشود. در این حالت نیازی نیست که با دماسنج جداگانه، دما را اندازه بگیرید.
چگونه درصد آب شیر را اندازه گیری می کنند؟
لاکتودانسیمتر ابزاری است که برای بررسی خلوص شیر که با اندازه گیری چگالی آن بررسی میشود. ابزاری که برای پی بردن به محتوای آب موجود در شیر به کار میرود، لاکتومتر نامیده میشود.
گالاکتومتر چیست؟
این سوال را میتوان به صورت دیگری نیز مطرح کرد. نام دیگر لاکتومتر چیست؟ در واقع گالاکتومتر نام دیگر لاکتومتر
برای دسترسی به لینک های دانلود لطفا اشتراک تهیه کنید.